Dziecinnie proste suszenie owoców i warzyw

Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności, znaną już w starożytności. Dlaczego jest tak idealnym sposobem przetwarzania owoców i warzyw? Bo pozbawia je wody, a po jej usunięciu pozostaje już tylko to, co w owocach i warzywach najlepsze. Ponadto w procesie suszenia zachowane zostają wszelkie cenne dla zdrowia wartości, witaminy i minerały. Co więcej - żywność, której proces suszenia w pełni kontrolujemy, pozbawiona jest chemicznych dodatków czy też innych sztucznych ulepszaczy. Suszyć można na trzy sposoby – na słońcu, w piekarniku, bądź w specjalnie przeznaczonych do tego urządzeniach. Pierwsza metoda wymaga gorącej i bezwietrznej pogody. Druga - piekarnika z termoobiegiem, trzecia - suszarki. Ta trzecia jest o tyle wygodna, że suszarki do żywności zawierają dokładną instrukcję – co suszyć, w jakiej temperaturze i jak długo.  Tak, trochę ten proces przyspieszyliśmy ;) Wbrew pozorom suszarka nie służy wyłącznie do suszenia owoców (jabłek, śliwek, bananów, moreli, nektarynek, brzoskwini, jagód, czereśni, ananasów, truskawek, żurawiny, gruszek, winogron), warzyw (pomidorów, marchwi, szparagów, rabarbaru, buraków, kapusty, brokułów, selera, kukurydzy, papryki, dyni, cukinii, ziemniaków, ogórków) i grzybów. Co jeszcze można w niej suszyć?

  • zioła
  • pestki
  • orzechy
  • pomarańcze na choinkę
  • mięso, a nawet ryby

Na jakie parametry warto zwrócić szczególną uwagę wybierając odpowiedni model suszarki do żywności?

1. RÓWNOMIERNOŚĆ SUSZENIA. 

To niezwykle ważne, aby żywność suszyła się w tym samym tempie na każdym etapie suszarki. Aby osiągnąć taki efekt, urządzenie powinno być zaopatrzone w wentylator, który zapewni równomierny obieg powietrza. Nie bez znaczenia są także otwory na tackach - od ich wielkości zależy szybkość cyrkulacji powietrza. 

2. POJEMNOŚĆ SUSZARKI. 

Aby wybrać odpowiedni model należy się przede wszystkim zastanowić, jak duże ilości jedzenia będziemy chcieli suszyć. Czy tylko owoce i warzywa? A może coś jeszcze? Pojemności suszarek często podawane są w litrach, ale bardziej obrazowe jest sprawdzenie wielkości sit danego urządzenia. Na tym etapie warto się także zastanowić, gdzie będziemy przechowywali taką suszarkę. 

3. REGULACJA TEMPERATURY. 

Jeżeli zamierzasz suszyć różnorodne składniki, przyda Ci się płynna regulacja temperatury. Natomiast jeżeli suszarka ma służyć wyłącznie do suszenia grzybów - kup suszarkę przystosowaną wyłącznie do suszenia grzybów.

4. MOC SUSZARKI. 

To oczywiste, że im wyższa moc suszarki, tym krótszy czas suszenia. W związku z powyższym warto zainteresować się modelem o większej mocy. Tym bardziej, że odparowywanie wody z niektórych owoców czy warzyw może trwać nawet kilkanaście godzin. Nie zapominajmy, że czas suszenia zależy także od wielkości kawałków, a także od zawartości wody w produkcie. WSKAZÓWKA: Wybierając odpowiedni model, zwróćmy uwagę na energooszczędność! ;) 

5. JAKOŚĆ MATERIAŁÓW. 

Zawsze warto zwracać uwagę na jakość materiałów, z jakich wykonane jest dane urządzenie. Chodzi głównie o to, aby te materiały były bezpieczne. 

6. DODATKOWE AKCESORIA. 

W zestawie z niektórymi modelami suszarek można kupić ciekawe, dodatkowe akcesoria np. silikonowe maty, na których można suszyć półpłynne produkty. Jedna suszarka, a przyjemność zajadania się ulubionymi smakołykami może trwać przez całą zimę!

babie lato

Jeżeli macie jakieś dodatkowe pytania, zachęcamy do zadawania ich w komentarzach pod tym wpisem.