Jak wybrać najlepszy elektryczny młynek do kawy?
Młynek do kawy to niezbędne wyposażenie każdego kawosza. Jego zastosowanie pozwala na idealne rozdrobnienie ziaren, co przekłada się na wyjątkowy smak czarnego napoju. Wybierając urządzenie tego typu, musimy zdecydować, co będzie lepsze: elektryczny młynek do kawy czy młynek ręczny? Co jeszcze warto wiedzieć, zanim podejmiemy decyzję o jego zakupie? Na te i wiele innych pytań dostarczamy odpowiedzi w poniższym materiale.
Najlepsze młynki do kawy [TOP 3]
Dobry młynek do kawy przydaje się nie tylko wtedy, gdy decydujemy się na ekspres ciśnieniowy lub kolbowy, który nie ma funkcji mielenia. Młynek, dzięki dużej możliwości regulacji stopnia zmielenia kawy, pozwala na eksprerymentowanie z różnorodnymi sposobami zaparzania kawy. Ponadto przydaje się także wtedy, kiedy chcemy użyć świeżej, aromatycznej kawy do zaparzania w ekspresie przelewowym czy kawiarce.
Według profesjonalnych baristów to właśnie młynek do kawy jest gwarantem pełni korzyści z właściwości kawy, a także maksimum smaku i aromatu. Jeżeli do tej pory poznałeś wyłącznie smak kawy mielonej ze sklepu, będziesz pod wrażeniem bogactwa nut smakowych i aromatów świeżo zmielonych ziaren z różnych zakątków świata.
- Fellow ODE to numer jeden pośród najlepszych elektrycznych młynków do kawy. Łączy w sobie cechy profesjonalnego sprzętu z łatwą dla wszystkich obsługą oraz niezwykle ciekawą, minimalistyczną stylistyką. Choć jest to mały młynek, oferuje wiele. Nadaje się do każdej alternatywnej metody parzenia ze względu na zastosowane rozwiązania, które znamy ze sprzętów profesjonalnych. To między innymi duże, 64 mm żarna stalowe i ułatwiająca czyszczenie łopatka przy zsypie.
- Baratza Sette 270Wi - oferuje wysoką precyzję dzięki wadze cyfrowej wykorzystującej technologię Acaia. Ten inteligentny młynek samodzielnie oblicza i dostosowuje pracę do ustawionej wielkości ziaren kawy i stopnia mielenia. Użytkownik ma do dyspozycji 30 kroków regulacji makro oraz 9 oznaczonych ustawień bezstopniowej mikroregulacji.
- Baratza Sette 30 AP jest modelem tańszym, ale równie godnym polecenia. Wyświetlacz LED i 30 ustawień na pierścieniu regulacji żaren zapewnia łatwą i precyzyjną obsługę.
Młynek do kawy ręczny czy elektryczny?
Ręczny młynek do kawy jest urządzeniem wolnoobrotowym. Jeżeli zależy nam na dokładnym rozdrobnieniu ziaren, musimy wykonać około 60 obrotów korbką. Dopiero wówczas uzyskamy jedną porcję kawy do zaparzenia. Jak więc widać, będzie to czynność pracochłonna, wymagająca poświęcenia znacznej ilości czasu.
Niemniej, ręczne rozdrobnienie nie nagrzewa ziaren, nie uszkadzając tym samym ich właściwości, dlatego według niektórych osób mają one bogatszy smak. Wśród zalet tych urządzeń wymienia się również poręczność.
Młynki Comandante to najpopularniejsze ręczne młynki do kawy. Określane mianem mercedesów pośród młynków do kawy, oferują perfekcyjną jakość wykonania, a także szeroki i stabilny zakres grubości mielenia. Doskonałe efekty zapewniają przede wszystkim wyjątkowo ostre żarna ze stali nierdzewnej, które są dodatkowo wzmocnione azotem.
Elektroniczny młynek do kawy umożliwia za to szybkie przygotowanie ulubionego napoju, bez zbędnego wysiłku. Jest w stanie przyrządzić kawę w zaledwie kilka sekund. To zatem idealne rozwiązanie dla osób, które rano chcą cieszyć się aromatem swojej ulubionej kawy bez trudu.
Automatyczny młynek będzie bez wątpienia droższy, a co więcej będzie wymagał konkretnego umiejscowienia, jako że potrzebuje podpięcia do prądu. Będzie też na pewno zajmował więcej miejsca na blacie niż młynek ręczny. Jest to jednak rozwiązanie oferujące maksymalny komfort, ponieważ minimalizuje czas mielenia do kilkunastu sekund.
Młynek do kawy nożowy czy żarnowy?
Kolejny podział młynków do kawy odnosi się do ich budowy. Pod tym względem do wyboru mamy młynki nożowe oraz żarnowe. Czym się różnią? Młynki nożowe wykorzystuje się na użytek domowy ze względu na fakt, że nie zapewniają równomiernego rozdrobnienia ziaren.
Grubość podczas mielenia możemy kontrolować, jednak nie da się sprawić, aby wielkość ziaren kawy była identyczna. Co więcej, podczas ich pracy powstaje pył, który może dostać się do naparu. Niemniej, młynki nożowe wyróżnia niska cena. Świetnie sprawdzą się także do mielenia różnego rodzaju dodatków do kawy.
Profesjonaliści wykorzystują przeważnie młynki żarnowe, które doceniane są przede wszystkim za precyzję, gdyż dzięki nim możliwe staje się uzyskanie pożądanej grubości ziaren. Młynki tego rodzaju wyposażone są bowiem w kilka trybów pracy, które można dowolnie przełączać.
Młynek stalowy czy ceramiczny?
Skoro już ustaliliśmy, że zdecydowanie lepszym wyborem będzie młynek z żarnami zamiast noży, warto pochylić się nad kwestią tworzywa. Żarna mogą być stalowe lub ceramiczne.
Młynek ceramiczny może być dobrym wyborem dla początkujących pasjonatów kawy, którzy jeszcze nie są pewni czy nowe hobby jest warte większej ilości pieniędzy. Żarna ceramiczne pozwalają odkryć bogactwo smaku i zapachu świeżo zmielonej kawy i cieszyć się pełnią jakości zaparzonego napoju.
Trwałość młynków ceramicznych jest jednak niższa niż w przypadku młynków stalowych. Jeśli niefartownie trafimy na słabo upalone ziarno, żarna ceramiczne nie dają stu procentowej pewności braku uszczerbku.
Żarna stalowe są więc bardziej niezawodne, wytrzymałe, a także szybsze. Co jednak najbardziej istotne według profesjonalistów, tylko one oferują najwyższą precyzję i jednorodność zmielonej kawy. Są ostrzejsze, więc są znacznie dokładniejsze. To najlepszy sposób na zachowanie pełni wartości kawy, bez pyłu czy zbyt dużych cząstek.
Powodem, dla którego warto dołożyć do młynka stalowego jest także fakt, że przy właściwej eksploatacji i prawidłowym, regularnym czyszczeniu, to urządzenie może zostać z nami nawet na całe życie.
Jak wybrać najlepszy elektryczny młynek do kawy?
Dobry młynek do kawy powinien posiadać kilka kluczowych elementów. Po pierwsze, jest to pojemnik na zmielone ziarna. Powinien być szczelny i prosty do wyjęcia oraz ponownego włożenia. Ważna jest również jego wielkość.
Po drugie, należy sprawdzić moc młynka. Przyzwoite modele mają moc powyżej 100 W. Jedną z podstawowych i elementralnie istotnych funkcji jest też możliwość szerokiego ustawienia grubości przemiału. Najlepiej, kiedy jest ona płynna,
W powyższych akapitach ustaliliśmy wyższość młynków z żarnami stalowymi nad młynkami ceramicznymi oraz nożowymi i tych ustaleń warto się trzymać. Im większe żarna, tym lepszy będzie przemiał. Dodatkowo zawsze warto sprawdzić opinie użytkowników odności stabilizacji żaren. Co do zasady młynki elektryczne to urządzenia solidne, o najwyżej jakości, dlatego sprawdzenie tego parametru powinno być wyłącznie formalnością.
Dyskusja na temat czy lepsze są żarna płaskie czy stożkowe toczy się od wielu lat. Nawet najwięksi pasjonaci kawy nie potrafią jednoznacznie określić bezsprzecznych zalet jednych nad drugimi, więc ten wybór można uznać za zależny od indywidualnych preferencji.
Automatyczne włączanie bądź programowanie także będzie niezwykle praktyczne, dlatego warto zwrócić uwagę, czy wybrany przez nas elektryczny młynek do kawy ma taką funkcję.
Ile kosztuje dobry elektryczny młynek do kawy?
Elektryczny młynek do kawy to często zakup na całe życie, więc nie warto na nim oszczędzać. Nie oznacza to jednak, że trzeba od razu decydować się na model wyceniony na 15 tysięcy złotych. Elektryczny młynek, który będzie oferował szeroką regulację, wysoką funkcjonalność, jakość i kulturę pracy, można kupić nawet za niecałe 1500 zł.
Świadczą o tym choćby modele z serii Fellow ODE czy niektóre młynki marki Baratza. Ostatecznie w warunkach domowych nikt nie potrzebuje jednorazowo mielić 1,5 kg ziaren kawy, a to właśnie duża pojemność jest cechą wyróżniającą droższe, profesjonalne modele młynków.
Dlaczego warto mieć dobry młynek do kawy?
Dobrej jakości młynek do kawy sprawia, że możesz czerpać pełną satysfakcję z jakości i natury kawy. Odkrywasz prawdziwy aromat i czujesz nuty, których zupełnie się nie spodziewałeś. Dzięki różnorodności smaków i aromatów kaw z różnych zakątków świata, możesz nawet wybrać się w smakową wycieczkę po świecie i sprawdzić jaki gatunek kawy urzeka Cię najbardziej.
Warto wiedzieć, że zmielona kawa traci większość swojego naturalnego smaku w około 20-30 minut. Co więcej, bardzo łatwo ulega oksydacji, przez co nabiera gorzkawego posmaku i traci najdelikatniejsze aromaty. Pełne ziarna zachowują pełnię swoich właściwości dłużej, bo co najmniej do dwóch tygodni od palenia.
Jeżeli nigdy wcześniej nie piłeś świeżo zmielonej kawy, możesz być zaskoczony takimi smakami jak owocowy, orzechowy, kakaowy czy kwiatowy.
Dodatkową zaletą płynącą z posiadania dobrego młynka do kawy jest fakt, że w dowolnym momencie możesz zacząć eksperymentować z różnymi sposobami zaparzania kawy. Choć metody takie jak Chemex, Drip, AeroPress, French Press, Syfon czy Cold Brew mogą teraz brzmieć egzotycznie, być może kiedyś któraś z nich stanie się indywidualną pasją.
Sprawdź również: Najlepsze ekspresy do kawy - jaki warto kupić?